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        February 24, 2014 
 
VIA E-MAIL:  Scot.Stone@fcc.gov 
Mr. Scot Stone 
Deputy Chief, Mobility Division 
Wireless Telecommunications Bureau 
Federal Communications Commission 
445 12th Street, S.W. 
Washington, D.C. 20554 
 
 Re: Informal Request for Commission Action  
  American Time & Signal (“ATS”) – WQFW336 
  WT Docket No. 12-17 
 
Dear Mr. Stone: 
 
 On January 6, 2014, the Commission responded to EWA’s request for clarification1 of an 
Order of the Wireless Telecommunications Bureau’s Mobility Division in WT Docket 12-17.2  
The Order allowed ATS to license its fixed data systems at customer locations with an MO6 
station class designation for administrative ease.  However, since the systems operate as fixed 
data facilities with antenna heights and power levels well above those that qualify as low-power 
use, EWA asked the FCC to clarify whether the requirements of Sections 90.233, 90.235, or other 
operational provisions of the Commission’s Rules applied to ATS’s customers’ facilities.  
Contrary to ATS’ position that those rules did not apply, the Commission has confirmed that 
“Nothing in the Order suggests that the Division intended to waive any operating rules 
governing ATS’s customer locations or otherwise modify their status. Consequently, all relevant 
service rules apply to ATS’s operations to the same extent as if no waiver had been granted ....”    
 
 In light of the operating characteristics of the ATS facilities, it would appear that they 
are subject to FCC Rule Section 90.235 (Secondary Fixed Signaling Operations) as opposed to 
FCC Rule Section 90.233 (Base/Mobile Non-Voice Operations).  Thus, in addition to the 
automatic features that must be employed to prevent inadvertent, continuous transmissions 
from unattended transmitters, ATS’s operations are authorized on a secondary, non-
interference basis to primary co-channel voice operations.  In other words, in the event of 
interference, ATS, as the private carrier licensee with responsibility for the day-to-day 
operations of these customer installations, has the obligation to remedy the interference and, if 
unsuccessful, to turn off the offending equipment.  

1 Request for Clarification dated December 18, 2012 (Clarification Request); see also Request for 
Clarification dated February 1, 2013 (EWA Follow-up Clarification Request). 
2 See American Time and Signal Company, Order, WT Docket No. 12-17, 27 FCC Rcd 14901 (WTB MD 
2012) (Order). 
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 So that Frequency Advisory Committees (“FACs”) and co-channel licensees have 
accurate information regarding these systems for purposes of frequency selection and 
interference mitigation, it is critical that ATS’s license reflects the correct emission designator 
for which its equipment is type-accepted.  EWA notes that virtually every MO6 station listed on 
WQFW336 shows an “11K2F3E” emission designator, which indicates that the systems are 
utilizing analog voice equipment.3  This licensing error should be corrected4.  EWA requests the 
FCC to advise ATS to amend its license to reflect the proper data emission designator for its 
equipment. We are unsure whether that would be 11K2F1D, 11K2F2D, or a data emission 
designator that is unique to ATS’s equipment FCC type-acceptance, but it certainly is not 
11K2F3E. 
 
 We appreciate the opportunity to submit this Informal Request for Commission Action.  
 
       Sincerely, 
 
 
 
       Mark E. Crosby 
       President/CEO 
       mark.crosby@enterprisewireless.org 
 
 
MEC:  
 
cc:  James Koski, via e-mail: jkoski@atsclock.com 
 Kenneth E. Hardman, Esq., via e-mail: kenhardman.law@gmail.com 
 

3 Pursuant to FCC Rule Section 90.235, “Voice signaling will be permitted only in the Public Safety Pool.” 
4 We are unsure which FCC-certified FAC ATS is utilizing to conduct its frequency coordination functions 
for these MO6 modifications, but that FAC has the obligation, consistent with its certification, to verify 
that the application data is complete, accurate and consistent with FCC rules.  In light of the pleadings 
associated with this matter, it is surprising that the FAC in question seemingly did not question an 
emission designator that is inconsistent with ATS’s description of its system, thereby potentially 
compromising the operation of co-channel voice operations.      
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